Košík

Objednať po telefóne? +420 799 536 271 (Po – Pi: 9-17h)

Objednajte 2+ balenia a dopravu platíme my.

kombucha

Kombucha: Fermentovaný nápoj, ktorý je zdrojom probiotík

Ak sa zaujímate o trendy v oblasti zdravej výživy, viete, že v súčasnosti je moderné piť čaj s názvom kombucha. Ale je to naozaj taký zázrak, ako sa o ňom hovorí? Alebo je okolo toho veľa rozruchu zbytočne? Práve o tom budeme dnes hovoriť.

Zdravý životný štýl by mal (aspoň v rámci možností) dodržiavať každý. Ale buďme úprimní, hoci všetci poznáme teóriu, málokto si nájde čas na jej praktizovanie. Veď klobásy, salámy a polotovary chutia oveľa lepšie ako biely jogurt alebo kefír!

Nie je preto prekvapujúce, že v porovnaní s našimi predkami bojujeme vo väčšej miere s rôznymi typmi civilizačných chorôb. Čo môže mať negatívny vplyv na dĺžku nášho života. Ak sa však pozrieme do ázijských krajín, zistíme, že tunajší ľudia sú oveľa zdravší. A často sa dožívajú naozaj vysokého veku.

Môže to byť tým, že už roky pijú fermentovaný čaj s názvom kombucha?

čo je kombucha

Účinky kombuchy

Poďme sa teraz spoločne pozrieť na účinky, ktoré môže mať pitie kombuchového čaju na naše zdravie. A je ich veľa!

11 probiotických kmeňov s prebiotikom
Probiotikus

Čo je vo vnútri, to sa počíta. PROBIOTIKUS sa postará, aby vaše črevá boli plné priateľských baktérií, ktoré podporujú trávenie a posilňujú imunitu. Denná dávka obsahuje 39 miliárd živých kultúr.

Kombucha je cenená pre:

  • Obsah probiotík
  • Podobné účinky ako zelený čaj (najmä ak je jeho základom)
  • Obsah antioxidantov
  • Antibakteriálne účinky
  • Potenciálne pozitívne účinky na zdravie srdca
  • Potenciálne pozitívne účinky na hladinu cukru v krvi

Je však dôležité, aby bol čaj naozaj kvalitný. Musíte ho tiež piť častejšie ako raz za mesiac.

účinky kombuchy
kombucha baktérie kvasinky

Obsahuje veľké množstvo baktérií a kvasiniek

Kombucha obsahuje veľké množstvo prospešných baktérií a kvasiniek. Kombuchová kultúra (alebo kombuchová huba) obsahuje octové baktérie. Konkrétne ide o Gluconacetobacter xylinus, čo je baktéria z rodu Lactobacillus. Z kvasiniek je hojne zastúpená Zygosaccharomyces.

Kombucha je vynikajúcim zdrojom probiotík

Pri výrobe kombuchy sa kombuchové kultúry pridajú do čaju a potom sa nechajú určitý čas pôsobiť. To, že niečo robia, spoznáme podľa toho, že sa na povrchu začne tvoriť niečo ako hubovitý film, v ktorom sa usídli kolónia mikroorganizmov (uvádza sa, že kolónia sa potom môže použiť pri výrobe novej kombuchy.) Z hľadiska zloženia kombucha obsahuje baktérie mliečneho kvasenia a je skvelým zdrojom probiotík.

Recept na prípravu kombuchy

Ak patríte medzi podnikateľov, ktorí radi experimentujú, ponúkame vám recept na výrobu domácej kombuchy.

Budete potrebovať: Pre kultúru SCOBY: 1 šálka vody, 2 vrecúška čierneho čaju, 2 lyžice cukru, 1 balenie surovej, neochutenej, nepasterizovanej kombuchy so sedimentom; Pre kombuchu: 3 šálky vody, 4 vrecúška čierneho čaju, 3 lyžice cukru, ½ šálky štartovacieho čaju kombuchy, 1 kultúra SCOBY, bylinky alebo ovocná šťava podľa chuti.

Recept na prípravu kombuchy

Dajte vodu do hrnca a priveďte ju do varu. Medzitým si pripravte veľkú (čistú) zaváraciu nádobu. Do horúcej vody vložte čaj a nechajte ho lúhovať aspoň 5 minút. Vyberte vrecúška a vmiešajte do čaju cukor. Potom ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Čaj prelejte do pohára. Spolu s pripravenou kombuchou. Všetko dobre premiešajte a hrdlo fľaše zakryte utierkou, ktorá neprepúšťa vlákna. Nechajte obsah nádoby pôsobiť. (Mala by byť mimo dosahu priameho slnečného svetla a teplota by nemala presiahnuť 26 °C.)

Po určitom čase sa na povrchu začnú objavovať biele škvrny, ktoré sa začnú zhlukovať a vytvárať kombuchovú kultúru. Po 2 až 4 týždňoch budú pripravené na výrobu čaju. Vodu opäť prevarte v hrnci. Pripravte si veľkú nádobu a vložte do nej čaj, aby sa vylúhoval. Rozpustite v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť. Potom do nej nalejte prvý čaj. Hrdlo opäť zakryte kusom látky a nechajte ho stáť mimo priameho slnečného svetla pri rovnakej izbovej teplote. Po štyroch dňoch môžete kombuchu prvýkrát ochutnať. SCOBY s časťou čaju si uschovajte na ďalšie varenie kombuchy. Hotovú kombuchu ochuťte podľa svojich preferencií a prelejte ju do čistej fľaše.

Ako inak užívať probiotiká?

Ak vám mimoriadne záleží na príjme probiotík, vyberte si probiotické doplnky. Pri ich výbere sa zamerajte na široké spektrum probiotických kmeňov, vysoký obsah CFU a prítomnosť prebiotík. Probiotiká sa postarajú o to, aby boli vaše črevá plné priateľských baktérií, ktoré napomáhajú tráveniu a podporujú imunitu.

Najsilnejšie probiotiká na trhu
11 kmeňov, 39 mld. CFU

Probiotikus je komplex 11 probiotických kmeňov s prebiotikami, ktoré sa vzájomne podporujú. Denná dávka obsahuje 39 miliárd priateľských baktérií, ktoré pomôžu udržať vaše črevá v rovnováhe.

Doprava zdarma

pri 2+ ks, dodanie do 24h

Vždy skladom

a bleskovo vám ho doručíme

11 probiotických kmeňov

s max. účinnosťou, 39 mld. CFU

100% bezpečný nákup

platíte až pri prevzatí tovaru