Košík

Objednať po telefóne? +420 799 536 271 (Po – Pi: 9-17h)

Objednajte 2+ balenia a dopravu platíme my.

nechutenství

Najčastejšie príčiny nechutenstva a ako sa ho zbaviť?

Pozeráte sa na jedlo, ktoré zvyčajne milujete, ale práve v tejto chvíli naň vôbec nemáte chuť, alebo sa vám pri pomyslení naň dokonca robí nevoľno a zle? Potom to môže byť príznakom zlého trávenia a tráviacich ťažkostí. Čo môže vyvolať nechutenstvo? A aké metódy možno použiť na jeho vyliečenie?

Dôvody nedostatku chuti do jedla sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť. Niekedy ide o stav, ktorý je spôsobený krátkodobým ochorením, ktoré po niekoľkých dňoch pominie (to môže byť prípad napríklad žalúdočnej chrípky).

Niektorí ľudia však nemajú chuť do jedla kvôli psychickým problémom, skreslenému vnímaniu vlastného tela alebo pretrvávajúcim tráviacim problémom, ktorých príčinu dlho nevedia odhaliť.

Ale musíte jesť. Ľudské telo potrebuje jedlo a nápoje na doplnenie energie a na podporu najrôznejších procesov. Ak teda problém pretrváva príliš dlho alebo je veľmi úporný, je nevyhnutné zistiť, čo sa deje, a prijať opatrenia.

Čo znamená nechutenstvo?

Nechutenstvo možno opísať ako stav, keď človek nemá pocit hladu alebo chuť do jedla. A to ani vtedy, keď pred neho niekto položí to, čo mu inak chutí. Tento stav môže dokonca viesť k izolácii, pretože jedlo býva súčasťou rôznych spoločenských stretnutí.

11 probiotických kmeňov s prebiotikom
Probiotikus

Čo je vo vnútri, to sa počíta. PROBIOTIKUS sa postará, aby vaše črevá boli plné priateľských baktérií, ktoré podporujú trávenie a posilňujú imunitu. Denná dávka obsahuje 39 miliárd živých kultúr.

Môže viesť aj k podvýžive, ktorá môže výrazne ohroziť celkové zdravie. Preto by sa tento problém nemal brať na ľahkú váhu.

čo je príčinou nechutenstva

Najčastejšie príčiny nechutenstva

Príčina nechutenstva Popis
Stres a psychické problémy Úzkosti, depresie alebo dlhodobý stres znižujú chuť do jedla.
Choroby tráviaceho traktu Problémy ako zápaly čriev či žalúdočné vredy spôsobujú nechutenstvo.
Hormonálne zmeny Tehotenstvo, menopauza alebo poruchy štítnej žľazy ovplyvňujú chuť do jedla.
Užívanie liekov Niektoré lieky, ako antibiotiká či chemoterapia, majú tento vedľajší účinok.
Infekcie Vírusové alebo bakteriálne infekcie môžu dočasne znížiť chuť do jedla.
Nedostatok živín Nedostatok vitamínov a minerálov, najmä železa, vedie k nechutenstvu.

Fyzické príčiny nechutenstva

Niekedy môže mať na nechutenstvo vplyv zmena fungovania organizmu, ktorý je menej citlivý na pocit hladu. Je nepravdepodobné, že budete mať chuť do jedla, ak pociťujete dlhotrvajúcu bolesť. Tá dokonca nemusí priamo súvisieť s trávením, ale s inou časťou tela.

Ďalej môžu hrať rolu tieto faktory:

  • Bolesť zubov alebo ďasien
  • Zranenie
  • Dehydratácia
  • Zotavenie po operácii alebo chorobe

Emočné príčiny nechutenstva

Ako už bolo spomenuté, našu chuť do jedla môže ovplyvňovať aj naša psychika. Ak sa necítime dobre alebo ak dlhodobo psychicky trpíme, nemusíme na jedlo vôbec myslieť.

Na nechutenstvo môže mať v tomto prípade vplyv aj:

  • Stres
  • Úzkosť
  • Depresia
  • Porucha príjmu potravy
  • Smútok, šok alebo strach

Zdravotné príčiny nechutenstva

Aby toho nebolo málo, ľudia, ktorí trpia nechutenstvom, by mali hľadať príčinu aj v rôznych zdravotných komplikáciách. Niektoré z nich sú v populácii pomerne časté, ale bez pomoci lekára a potrebných vyšetrení ich nemusí byť ľahké odhaliť. Preto nezanedbávajte prevenciu.

Chuť na jedlo sa zvyčajne znižuje, keď trpíme týmito problémami:

  • Nachladnutie alebo chrípka
  • Rakovina
  • Cukrovka
  • Otrava jedlom
  • Znížená funkcia štítnej žľazy

Osoby, ktoré trpia neurologickými problémami, môžu mať tiež horší odhad hladu. Telo nevysiela a neprijíma potrebné signály.

Lieky

Užívanie liekov predpísaných lekárom môže byť v niektorých situáciách rozhodujúce pri riešení vážnejšieho problému, s ktorým si telo nevie poradiť samo. Niekedy však môžu mať aj negatívny vplyv na našu chuť do jedla.

Medzi lieky, ktoré môžu byť v tejto súvislosti na vine, patria antibiotiká a lieky podávané počas chemoterapie. Okrem toho môžu nevoľnosť spôsobovať napríklad aj opiáty.

nechutenstvo fyzické príčiny
čo pomôže pri nechutenstve
nechutenstvo probiotiká

Čo pomôže pri nechutenstve?

Každý z uvedených problémov môže pomôcť vyriešiť niečo trochu iné. Napríklad na zvýšenú úroveň stresu, úzkosti a depresie môže najlepšie pomôcť terapia. Výsledky zvyčajne nie sú viditeľné okamžite, ale z dlhodobého hľadiska môže pomôcť stabilizovať situáciu.

Pokiaľ ide o lieky, môžete sa poradiť so svojím všeobecným lekárom, ktorý sa vám na základe rozhovoru môže pokúsiť ponúknuť alternatívy s menšími vedľajšími účinkami.

Dobrou voľbou môže byť:

  • Zníženie stresu
  • Eiešenie zdravotných problémov (napríklad boľavý zub)
  • Návšteva odborníka na výživu

Dôležité je tiež hovoriť o svojich problémoch s jedlom so svojím okolím. Ľudia si na základe vašej odmeranosti môžu myslieť, že s nimi nechcete udržiavať kontakt, a v blízkej budúcnosti by ste ich mohli stratiť. Môžete ich teda napríklad ubezpečiť, že vaša neprítomnosť na spoločenských stretnutiach nesúvisí s nimi, ale s aktuálnym zdravotným problémom, ktorý sa snažíte riešiť.

Ako zlepšiť zlé trávenie?

Ak sú vaše problémy spôsobené predovšetkým zlým trávením, ktoré sa strieda s vracaním, plynatosťou, zápchou a inými javmi, ktorým sa chcete vyhnúť odmietaním jedla, existuje aj iný spôsob, ako sa z tohto kolobehu utrpenia dostať.

Prvou voľbou je užívanie kvalitného probiotického výživového doplnku s obsahom prebiotík, ktorý spolu so zdravým životným štýlom dokáže dostať tráviace problémy viac pod kontrolu. A to aj počas užívania antibiotík a po chorobe, po ktorej môže stav črevnej mikroflóry utrpieť.

Pri výbere výživového doplnku sa riaďte tým, aby:

  • Obsahoval čo najviac kmeňov (laktobacily, bifidobaktérie…)
  • V zložení boli prebiotiká (inulín)
  • Počet životaschopných mikroorganizmov v jednej kapsule bol čo najvyšší (označený údajom CFU)

Črevná mikroflóra je navyše veľmi citlivá na náš životný štýl. Urobí dobre, ak obmedzíte pitie alkoholu a stres. Na druhej strane nemá rada nikotín a málo pestrú stravu, ktorá je prevažne živočíšneho pôvodu.

Ak sa nechutenstvo a tráviace problémy nezlepšia ani po podaní probiotík a zmene životného štýlu, môže ísť o niečo vážnejšie. Preto sa v takejto situácii obráťte na lekára.

Zdroj

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24228-loss-of-appetite – Nechutenstvo (anglicky)

https://www.healthline.com/health/appetite-decreased – Zníženie chuti do jedla (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324011 – Čo spôsobuje stratu chuti do jedla? (anglicky)

Najsilnejšie probiotiká na trhu
11 kmeňov, 39 mld. CFU

Probiotikus je komplex 11 probiotických kmeňov s prebiotikami, ktoré sa vzájomne podporujú. Denná dávka obsahuje 39 miliárd priateľských baktérií, ktoré pomôžu udržať vaše črevá v rovnováhe.

Doprava zdarma

pri 2+ ks, dodanie do 24h

Vždy skladom

a bleskovo vám ho doručíme

11 probiotických kmeňov

s max. účinnosťou, 39 mld. CFU

100% bezpečný nákup

platíte až pri prevzatí tovaru