Košík

Objednať po telefóne? +420 799 536 271 (Po – Pi: 9-17h)

Objednajte 2+ balenia a dopravu platíme my.

bifidobakterie

Čo sú to bifidobaktérie: Účinky, probiotiká a užívanie

Pokiaľ ide o zdravé trávenie, mnohí ľudia hovoria o dôležitosti užívania probiotík a prebiotík, ktoré spoločne zabezpečujú zdravú črevnú flóru. Medzi mikroorganizmy, ktoré sa na tomto procese podieľajú, patria bifidobaktérie. Viete, prečo sú také dôležité a aká je ich hlavná úloha? A aké sú ich druhy?

Trpíte dlhodobo hnačkou alebo zápchou? Máte problémy s plynatosťou a trvalo nafúknutým žalúdkom? Medzi možné príčiny tohto problému môže patriť zlý stav črevnej mikroflóry, ktorá je nevyhnutná pre normálne trávenie.

Možno však ešte neviete, že problémy s črevným mikrobiómom môžu mať aj úplne iné prejavy, ktoré si s ním často vôbec nespájame. Patrí medzi ne napríklad znížená imunita, horšia nálada alebo rôzne kožné javy, ktoré sa objavili náhle a vy ste zatiaľ neprišli na to, čo ich mohlo spustiť.

Ktoré mikroorganizmy a ich kmene by však nemali chýbať v probiotikách, ktoré sa rozhodnete vyskúšať pre svoje trávenie? A prečo by sme mali venovať osobitnú pozornosť bifidobaktériám?

Čo sú to bifidobaktérie?

Ako napovedá ich názov, bifidobaktérie sú rod baktérií, ktoré sú prirodzenou súčasťou ľudského črevného mikrobiómu. U žien sa nachádzajú aj vo vaginálnej oblasti. Hoci nás pred baktériami varovali hlavne v detstve, bifidobaktérie patria medzi priateľské mikroorganizmy, ktoré bezpodmienečne potrebujeme pre normálnu stolicu, imunitu a celkové zdravie.

11 probiotických kmeňov s prebiotikom
Probiotikus

Čo je vo vnútri, to sa počíta. PROBIOTIKUS sa postará, aby vaše črevá boli plné priateľských baktérií, ktoré podporujú trávenie a posilňujú imunitu. Denná dávka obsahuje 39 miliárd živých kultúr.

Navyše tento vzťah, ktorý existuje medzi ľuďmi a bifidobaktériami, je vzájomne prospešný. Kým tieto baktérie prispievajú k správnemu vyprázdňovaniu, my im na oplátku ponúkame pravidelný prísun potravy (ktorú predstavujú najmä prebiotiká).

Z tohto dôvodu sa odporúča tieto priateľské mikroorganizmy pravidelne dopĺňať.

aké sú účinky bifidobaktérií

Aké sú ich účinky a funkcie?

Bifidobaktérie nám pomáhajú predovšetkým tým, že nás chránia pred premnožením zlých patogénov v črevách. V dôsledku toho nám pomáhajú dlhodobo udržiavať priaznivý zdravotný stav.

Potrebujeme ich však aj preto, že spolu s ďalšími priateľskými mikroorganizmami podporujú normálne trávenie. To môže byť dôležitou pomocou, najmä ak trpíte spomínanou hnačkou, nadúvaním alebo silnou zápchou.

A to nie je všetko. Príjem bifidobaktérií môže podporiť aj tvorbu niektorých dôležitých vitamínov (vitamín K a vitamíny skupiny B). Podporujú tiež krvný obeh a pohyblivosť čriev. Ak teda dlhodobo vnímate, že máte pomalšie trávenie, bifidobaktérie vo vašej strave by mohli pomôcť tento nežiaduci jav napraviť.

Druhy bifidobaktérií

Typ Bifidobaktérií Účinky na zdravie
Bifidobacterium longum Predchádza rastu patogénnych organizmov, podporuje zdravie gastrointestinálneho traktu.
Bifidobacterium breve Pomáha pri dráždivom tračníku, zlepšuje trávenie.
Bifidobacterium bifidum Znižuje riziko akútnej hnačky, chráni proti infekcii E. coli, udržiava vaginálne zdravie.
Bifidobacterium lactis Podporuje tvorbu kyseliny octovej a mliečnej, zlepšuje trávenie a stav črevnej mikroflóry.

Bifidobacterium Longum

Bifidobacterium longum je grampozitívna, kataláza-negatívna tyčinkovitá baktéria vyskytujúca sa v tráviacom trakte človeka a jeden z 32 druhov patriacich do rodu Bifidobacterium. Je to mikroaeróbny anaerób a považuje sa za jedného z prvých kolonizátorov gastrointestinálneho traktu dojčiat.

B. longum je jednou z najčastejších bifidobaktérií prítomných v gastrointestinálnom trakte detí a dospelých. B. longum nie je patogénna, často sa pridáva do potravinových výrobkov a predpokladá sa, že jej produkcia kyseliny mliečnej inhibuje rast patogénnych organizmov.

Bifidobacterium breve

B. breve je grampozitívny, anaeróbny, tyčinkovitý organizmus, ktorý nie je pohyblivý a vytvára vetvy so svojimi susedmi. B. breve bol študovaný a spájaný s viacerými ochoreniami. Bifidobacterium breve podávaný v kombinácii s prebiotikami alebo inými probiotikami a štandardnou liečbou preukázal určitý priaznivý účinok. Napríklad u ľudí, ktorí majú problémy s dráždivým tračníkom.

Bifidum Bifidobacterium

Bifidobacterium bifidum je bakteriálny druh rodu Bifidobacterium. B. bifidum je jednou z najbežnejších probiotických baktérií, ktoré sa nachádzajú v tele cicavcov vrátane človeka. B. bifidum je grampozitívna anaeróbna baktéria, ktorá nie je pohyblivá ani netvorí spóry. Baktéria má tyčinkovitý tvar a môže sa vyskytovať v zhlukoch, pároch alebo jednotlivo. Väčšina populácie B. bifidum sa nachádza v hrubom čreve, dolnej časti tenkého čreva, materskom mlieku a často aj vo vagíne.

Použitie B. bifidum v probiotickej aplikácii môže znížiť pravdepodobnosť akútnej hnačky a riziko infekcie E. coli a prispieť k udržaniu normálneho vaginálneho zdravia.

Bifidobacterium lactis

Tento typ bifidobaktérií podporuje produkciu kyseliny octovej a mliečnej. Podporuje rozklad potravy, normálnu funkciu trávenia a normálny stav črevnej mikroflóry.

Najlepšie zdroje bifidobaktérií

Zdroj Popis
Probiotické doplnky Špeciálne doplnky stravy by mali obsahovať bifidobaktérie, laktobacily a prebiotiká pre optimálne zdravie čriev.
Jogurty Fermentovaný mliečny výrobok bohatý na bifidobaktérie, podporuje zdravie čriev.
Kefír Tradičný fermentovaný nápoj, zdroj probiotík vrátane bifidobaktérií.
Kimchi Kórejský fermentovaný zeleninový pokrm obsahujúci rôzne kmene bifidobaktérií.
Sauerkraut Fermentovaná kapusta bohatá na bifidobaktérie, ktoré podporujú trávenie.
Miso Fermentovaná sójová pasta z Japonska, obsahujúca bifidobaktérie a ďalšie probiotiká.
Tempeh Fermentované sójové bôby, ktoré sú bohaté na bifidobaktérie.
bifidobaktérie probiotiká
bifidobaktérie užívanie
druhy bifidobaktérií

Bifidobaktérie a probiotiká

Hoci sa bifidobaktérie považujú za probiotiká samy o sebe, je veľmi dôležité nesiahnuť len po nich, ale aj po iných probiotických kmeňoch, medzi ktoré patria napríklad laktobacily. Aj tie sú nevyhnutné pre udržanie normálneho trávenia a imunity. Z tohto dôvodu sa odporúča užívať ich spoločne.

Majte tiež na pamäti, že dobrý probiotický doplnok stravy by mal obsahovať aj prebiotiká, ktoré bývajú zastúpené prebiotickou vlákninou. (Napríklad inulín.) Hoci nejde o živý mikroorganizmus, inulín je potravou pre priateľské kolónie, bez ktorej by neboli schopné prežiť alebo sa ďalej množiť.

Ak probiotický výživový doplnok obsahuje probiotiká a prebiotiká, označuje sa ako synbiotikum.

Ako ich správne užívať?

Dobrý probiotický výživový doplnok spoznáte podľa toho, že obsahuje všetky vyššie uvedené kmene bifidobaktérií, ktoré sa navzájom podporujú vo svojich schopnostiach. Hľadajte však aj laktobacily (ideálne väčší počet kmeňov) a prebiotickú vlákninu inulín.

Medzi ďalšie kľúčové parametre, ktoré vám ľahko napovedia, či ste si vybrali správne, patrí najvyšší možný počet životaschopných organizmov v jednej kapsule. To zistíte podľa takzvaného CFU.

Zároveň vás vyvedieme z omylu, že probiotické doplnky by mali užívať len ľudia, ktorí majú problémy s trávením. Môžu ich užívať aj jedinci, ktorí bojujú s oslabenou imunitou alebo sa chystajú užívať antibiotiká. Tie sú síce účinné pri liečbe závažných bakteriálnych infekcií, ale môžu vážne zdecimovať priateľské mikroorganizmy v tráviacom trakte.

Samozrejme, po probiotikách môžete siahnuť aj kedykoľvek inokedy, napríklad v rámci zdravého životného štýlu.

Zdroje informácií

https://www.healthline.com/nutrition/why-bifidobacteria-are-good – Prečo sú bifidobaktérie dobré (anglicky)

https://en.wikipedia.org/wiki/Bifidobacterium_longum – B. longum (anglicky)

https://en.wikipedia.org/wiki/Bifidobacterium_breve – B. breve (anglicky)

https://en.wikipedia.org/wiki/Bifidobacterium_bifidum – B. bifidum (anglicky)

Najsilnejšie probiotiká na trhu
11 kmeňov, 39 mld. CFU

Probiotikus je komplex 11 probiotických kmeňov s prebiotikami, ktoré sa vzájomne podporujú. Denná dávka obsahuje 39 miliárd priateľských baktérií, ktoré pomôžu udržať vaše črevá v rovnováhe.

Doprava zdarma

pri 2+ ks, dodanie do 24h

Vždy skladom

a bleskovo vám ho doručíme

11 probiotických kmeňov

s max. účinnosťou, 39 mld. CFU

100% bezpečný nákup

platíte až pri prevzatí tovaru